Koffie workshops
Goede koffie en koffiekennis, bij Man met de Baard lopen we er van over. En dat komt goed uit, want deze kennis willen we graag delen met koffieliefhebbers in leuke, lekkere en leerzame koffie workshops.
Onze missie: iedereen aan de goede koffie. Kom daarom, onder leiding van echte barista’s, met vrienden, vriendinnen en/of je collega’s leren, ontdekken én experimenteren in onze koffiebranderij.
Kies een koffieworkshop
Bij koffiebranderij Man met de Baard kies je uit vier verschillende koffieworkshops:
Workshop koffiesmaken: dat smaakt naar meer
Koffiesmaken, ze zijn er in overvloed. Fruitig, zoet, zuur, bitter, donker, licht, mild, medium, sterk, enzovoorts. Maar welke smaak smaakt er bij jou naar meer? In deze workshop nemen onze koffiegidsen je mee op ontdekkingsreis, de wereld over.
In onze koffiebranderij komt het ene koffiesoort en koffieland na het andere voorbij. Je krijgt uitleg over de basissmaken die er op de wereld zijn. Je leert soorten van elkaar te onderscheiden en ontdekt of jouw smaak uit Ethiopië, Columbia of een ander koffieland komt.
Deze workshop duurt ± 2 uur.
Na de koffie workshop ben je gevuld met lekkere hapjes, sta je strak van de kennis… en een beetje van de cafeïne.
Workshop zetmethodes: draai zelf aan de knoppen
Je hebt koffie(bonen) gehaald en staat op het punt om thuis of op het werk een heerlijke bak koffie te maken. Hoe zorg je dat jouw machine er een echt een goede verse bak van zet? In deze workshop leer je alles over de verschillende zetmethodes. We gaan samen aan de knoppen draaien om een machine tot in de puntjes af te stellen. Daarbij leren we je waar je op moet letten, zoals maalgraden, doorlooptijden, gewichten, kleur, druk en watertemperatuur.
De koffiezetapparaten die we onder de loep nemen verschillen van hightech espresso machines tot filterkoffie-apparaten. Wist je dat de smaak van koffie ook bepaald wordt door het filter dat je gebruikt? Ook dat leggen we uit tijdens deze workshop. Neem gewoon je eigen machine mee, zodat je na de workshop ook zelf de lekkerste koffie zet.
Deze workshop duurt ± 2 uur.
Hierbij serveren we kleine hapjes en koffie die steeds lekkerder wordt.
Workshop branden: kokkerellen met bonen
Koffiebonen kun je op verschillende manieren branden. Dat branden heeft nog het meeste weg van kokkerellen. Je kunt bonen langzaam laten garen, smoren of net zo bereiden als een biefstuk; krokant van buiten, zacht van binnen. Tijdens deze workshop leer je de kunst van het branden en gaan wij op zoek naar jouw koffiesmaak: Hou jij van mild of ga je voor een volle body?
Voordat de brander zijn werk mag doen, onderwerpen we je aan een smaaktest. Je krijgt een masterclass koffiebonen en -landen herkennen (en waarderen) en weet al snel op hoofdlijnen de verschillende ongebrande bonen van elkaar te onderscheiden. Van deze rauwe bonen maken we vervolgens een mooie melange. En dan is het kokkerellen geblazen met onze 2,5 kilo koffiebrander.
Deze workshop duurt ± 3 uur.
Hapjes en vers gebrande drankjes verzorgen wij.
Workshop All in
Kun je geen keuze maken of is je honger naar koffiekennis groot? Ga dan all in!In deze workshop combineren we de workshop branden, zetmethodes en branden tot een ochtend- / middag- en cafeinevullend programma.
Deze workshop duurt ± een dagdeel
Hapjes, kennis en heeeeel veeeel koffie inbegrepen.
Meer informatie
Wil je meer informatie over onze koffie workshops of heb je een vraag? Neem telefonisch of per e-mail contact met ons op.